Vybíráme sporák
Budete-li si chtít pořídit nový sporák, stanete před nepřeberným množstvím nejrůznějších produktů. Volbu si můžete usnadnit tím, že se nejprve rozhodnete, jaký typ sporáku by vám nejvíce vyhovoval. Existují základní tři typy sporáků, můžete si pořídit plynový, elektrický nebo indukční.
Plynový sporák asi každý zná, má klasicky čtyři plynové hořáky (pro ty, kteří potřebují více, se najdou i modely s pěti nebo šesti hořáky) a spojitou regulaci intenzity plamene. Velkou nevýhodou těchto sporáků je však nízká účinnost, která dosahuje hodnoty pouze kolem 40 %. Elektrický sporák je na tom o něco lépe, nabídne vám účinnost 50 %, avšak budete si muset zvykat na skokovou regulaci varu, na kterou si budete muset pravděpodobně zvykat.
Z hlediska účinnosti nejlépe vychází určitě sporáky indukční, jejichž účinnost dosahuje až 80 %, teplo se přenáší pouze z varné desky přímo do hrnce, netopí zbytečně na větší ploše. Velkou výhodou je, že se o desku nespálíte, což se výhodné z hlediska bezpečnosti malých dětí. Pokud se vám podaří, že vám z hrnce něco překypí na sporák, u indukční desky se nic neděje, protože není horká, nic se nepřiškvaří k jejímu povrchu a vše můžete jednoduše a okamžitě setřít.
Než si koupíte i vy nový sporák, zamyslete se nad tím, jaký druh sporáku se vám nejvíce vyplatí.