Doplňky
Sporák nebo varná deska s troubou zvlášť?
Rekonstruujete-li nebo vybavujete-li novou kuchyň, dřív nebo později si položíte otázku, zda budete k vaření používat běžný sporák nebo zda zvolíte modernější variantu varné desky a trouby zvlášť. Oboje má své výhody, ale bohužel také nevýhody, je tedy na zvážení, co bude vyhovovat právě vám.
Sporák je kompaktní a je mnohem jednodušší jej do kuchyně instalovat. Na druhou stranu jej v podstatě nelze zabudovat a v současné době existuje už dost značně omezený výběr. Pro ty, pro něž je rozhodujícím faktorem také cena, jsou však klasické sporáky stále aktuální.
Jak docílit dostatku světla v kuchyni
Nejjednodušším způsobem, jak dostat do jakéhokoli interiéru světlo, je pustit tam sluneční záření. Nemáte-li kuchyň ve sklepě, je dobré do ní navrhnout alespoň jedno okno. Okna jsou jednou ze samozřejmostí, která by neměla chybět v žádném pokoji. Pravdou je, že ale často právě v kuchyni chybí, obzvlášť pokud je kuchyň spojena s obývacím pokojem. Okna jsou tedy velmi důležitá, je však třeba vybírat pečlivě, od koho a jaká okna si necháte namontovat.
Moderní způsob vaření
Chtěli byste také umět dobře vařit? Nestačí na to mít kvalitní vybavení a novou kuchyňskou linku. Potřebujete také inspiraci a často odborné rady, abyste byli schopni uvařit složitější jídlo. Výbornou inspirací jsou televizní pořady o vaření nebo internetové stránky s recepty. Pokud přemýšlíte o tom, kdy budete z internetu přepisovat recepty do kuchařky a potom je zkoušet na vaší rodině, tak na to rychle zapomeňte, stojí to spoustu času a to je zbytečné.
Jak vybavit profi kuchyň
Kvalitní kuchyňské vybavení je základem každé domácí kuchyně, je však velmi důležité také v restauracích, hotelech a ve všech dalších gastro zařízeních. Potřebujete zajistit profesionální vybavení pro váš gastro podnik a nemáte tolik prostředků pro koupi všech zcela nových přístrojů a vybavení? Žádný problém, vyzkoušejte gastro bazar. Navštivte Gastrocentrum-Písek.cz, kde naleznete použité profesionální gastro zařízení v top stavu za dostupné ceny.
Bez čeho se v kuchyni neobejdete
Pokud se budeme bavit o doplňcích, je řada věcí, které potřebujete v kuchyni rozhodně mít. Když nepočítáme kuchyňskou linku a základní spotřebiče, potřebujete nějakým způsobem zakrýt zeď za kuchyňskou linkou. Sami z vlastní zkušenosti určitě dobře víte, jak často vařené jídlo vyprskne nebo se i vám povede linku něčím umazat. Aby to neodnesla s linkou i zeď, je potřeba ji účinně zakrýt.
Víno, jak jej neznáte
Ne každý má doma dostatek prostoru, aby mohl mít vlastní vinný sklípek. Skladujete-li víno při běžné teplotě nebo chladíte-li jej dokonce v běžné lednici, ztrácí svoje osobité kouzlo i buket. Pro dokonalé rozvinutí své osobnosti potřebuje víno speciální péči, kterou mu mohou kromě sklípku dát kvalitní lednice na víno. Taková domácí vinotéka nemusí být nijak zvlášť nákladná ani rozsáhlá záležitost, záleží pouze na vás, jak velký jste znalec a na kolik lahví vína chladničku potřebujete.
Používáme kvalitní dveřní kování
Rozetové kování je spíš moderní záležitost, kdy je část dveřní kliky oddělena od části se zámkem a kování se tedy skládá ze dvou částí, rozetové kování na dveře můžete vybírat v provedení hranatém, kulatém nebo oválném. Druhým typem kování je štítové kování. Jedná se o klasické kování tvořené jednou částí společnou pro dveřní kliky i cylindrické vložky. Také štítová kování můžete vybírat v nejrůznějších designech a povrchových úpravách, stačí si jen vybrat.
Pánvička do kuchyně
Ale jakou z nich si vybrat? Každý z materiálů má něco do sebe, na jednom se nám nikdy nic nepřipálí, na dalším zase není potřeba používat tolik tuku a další je zase lehčí.
Osvětlení v kuchyni
Problém ve většině místností je v tom, že světlo je zavěšeno u stropu, ale běžně k němu také sedíme čelem. V kuchyni je to jiné, při vaření k němu bohužel většinou stojíme zády, a tak když máme standardní odsavač (digestoř), tak u sporáku si pomůžeme, ale na ostatních místech pracovní desky už je to větší problém.
Jak bojovat s vodní kamenem
Problém není jen u myček nádobí, ale již při samotném mytí nádobí. Když necháte nádobí klasicky uschnout na odkapávači, tak jsou poté např. na příborech mapy právě vodního kamene. Další problémy jsou u rychlovarných konvic, u kávovarů a v podstatě u všech dalších spotřebičů, které máte doma a dává se do nich voda.